Blog

Portofoli i Studentit të Arkitekturës Redion Lamaj

Një portofol është letra e prezantimit të një arkitekti që tregon jo vetëm përvojën e punës së bërë, por një instrument që pasqyron stilin dhe personalitetin që e dallon atë nga pjesa tjetër. Redion Lamaj frymëzohet nga arkitektura me forma kubiste të qarta, që e shohim tek veprat e Adolf Loos por ...
Lexo më shumë...

Universiteti Metropolitan Tirana finalizon projektin e kampusit të ri prej 20.000 metër katrorë

Projekti i kampusit të ri të Universitetit Metropolitan Tirana është finalizuar dhe së shpejti do të nisë implementimi për të pritur në mjediset moderne, prej më shumë se 20,000 metër katrorë, studentët, pedagogët, kërkuesit shkencorë e më gjërë duke u shndërruar në një pikë referimi për arsimin e ...
Lexo më shumë...

Projektim në Studio IV nga studentja e arkitekturës Pavlina Kumbulla

Përgjatë aksit rrugor të “Bulevardit të Ri”, përafërsisht 2,3 km larg qendrës së qyteti të Tiranës parashikohet një zhvillim i ri urban, i hartuar në vitin 2015 nga ‘Grimshaw Architects’. Detyra finale e lëndës ‘Projektim Arkitektonik Studio IV’ lidhet me këtë zhvillim, ku studentëve ju është ...
Lexo më shumë...

UMT një pol referimi për shkencat inxhinierike, rektori Karapici: Cilësia dhe ndërkombëtarizimi kryefjala e projekteve të ardhshme

Dhjetë vite në sektorin e arsimit të lartë e kanë kthyer Universitetin Metropolitan Tirana në një pol të rëndësishëm të shkencave inxhinierike, kompjuterike dhe atyre ekonomike. I konsoliduar në tre fakultete dhe aktiv në bashkëpunime e projekte ndërkombëtare siç janë “Eu for Innovation”, “Erasmus”,...
Lexo më shumë...

Banesa sociale, projektim arkitektonik nga Kejsi Kuzari

Si detyrë finale në lëndën e Studio IV në programin e Arkitekturës studentja Kejsi Kuzari ka realizuar projektin e një banese sociale.Gjurma e objektit jepet në një nga zonat më të frekuentuara të Tiranës, afër Ish Stacionit të Trenit, e cila kufizohet në anën perëndimore nga “Bulevardi i Ri” , ...
Lexo më shumë...

Inagurohet Metropolitan Innovation Center: Kërkimi shkencor më afër profesionistëve

Është inaguruar sot Metropolitan Innovation Center, një projekt i Universitetit Metropolitan Tirana në kuadër të programit “EU for Innovation” me mbështjen e Ambasadës së Suedisë në Shqipëri, GIZ dhe SIDA. Në një ceremoni të kufizuar në pjesëmarrje për shkak të masave anti-covid, një vit pas ...
Lexo më shumë...

Revolucioni Bauhaus për Europën

Nga Ursula von der Leyen/ Duke kombinuar artin dhe prakticitetin, nismat pararendëse e të zgjuara të Bauhaus ndikuan konkretisht në tranzicionin shoqëror dhe ekonomik në shoqërinë industriale të shekullit XX.Një shekull më vonë po përballemi me sfida të reja globale: ndryshimet klimatike, ndotja, ...
Lexo më shumë...
Ursula von der Leyen

Kursi pasuniversitar në UMT: Si të bëhesh Auditues i Energjisë në një treg pune me profesione e role të reja

Intervistë me Dr. Klaus VogstadShqipëria ka vendosur një objektiv strategjik për reduktimin e konsumit të energjisë. Sektori i banimit përfaqëson konsumatorin më të lartë të energjisë. Standardet për përcaktimin e efiçiencës së energjisë përfshihen në legjislacionin përkatës për këtë çështje, dhe ...
Lexo më shumë...

Audituesi në energji, profesion që e kërkon koha!

Pak shënime (për një temë të madhe), të shkruara duke marrë shkas nga kursi i formimit të vazhduar “Auditimi në Energji” që organizon “Universiteti Metropolitan Tirana”, realizuar sipas normave dhe kërkesave të Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjetikës dhe që shërben si kusht paraprak për t‘u ...
Lexo më shumë...

Qendra Rinore në konceptin arkitekturor të studentëve

Punimet e studentëve të vitit të dytë të arkitekturës u përmbyllën me një projekt për ndërtimin e një qendre rinore. Koncept idetë e studentëve u hartuan nga Kejsi Kuzari, Pavlina Kumbulla, Pamela Robi dhe Llazmir Xhaxho, nën drejtimin e pedagogut Ernest Shtepani. Synimi i këtij projekti ishtë ...
Lexo më shumë...

Punimet e studentëve në Dizajn Grafik, nga krijimet e markave te retushimet e fotografive të vjetra

Mund të përjetoni një eksperiencë artistike përpara një pikture të Rembrandtit, ose përpara një punimi në dizajn grafik. Kjo shprehje e Stefan Sagmeister, ndër dizenjuesit më të njohur në industrinë e muzikës, vlen pikërisht për zhvillimin që ky drejtim po merr vitet e fundit, si kërkesë e shtuar ...
Lexo më shumë...

UMT and Czech Engineers’ contribution in “Rapid Assessment Process” after 26th of November 2019 Earthquake”

The outbreak of Covid-19, which in fact overshadowed a bit two big earthquakes that happened in Albania last year in September and November. On 26 November 2019 Albania was hit by a 6.4 Mw earthquake on her western central part.  Unfortunately, this earthquake claimed the lives of 51 people and ...
Lexo më shumë...

Të projektosh një shkollë

Studentja e arkitekturës Brikena Paja ka zhvilluar projektin e saj të një shkolle moderne 9-vjeçare në Tiranë. Konkretisht kjo shkollë ndodhet në perëndim të qytetit të Tiranës, në rrugën “Vangjel Argjiri” pranë Varrezave të Deshmoreve. Në shkrimin e mëposhtëm, Brikena Paja bën një përmbledhje të ...
Lexo më shumë...

Banesat rezidenciale, intervistë me studentin e arkitekturës Redion Lamaj

Intervistë me studentin e arkitekturës në Universitetin Metropolitan Tirana Redion Lamaj. Redion, ju keni paraqitur një projekt banese rezidenciale mjaft interesante. Nga frymëzoheni për të dizenjuar këtë projekt?Në, fakt frymëzimi im është disi i dyzuar. Nga njëra anë më pëlqen arkitektura me ...
Lexo më shumë...

Teknikat dixhitale dhe frymëzimi nga Le Corbusier, intervistë me studentin e arkitekturës Bunjamin Rexhepi

Intervistë me studentin e Arkitekturës në Universitetin Metropolitan Tirana, Bunjamin Rexhepi.1-Bunjamin, ju keni projektuar një banesë rezidenciale shumë-familjare (kolektive) në Rr. Riza Cerova, cili ishte frymëzimi, për këtë projekt? Mund të bëni një përshkrim të shkurtër të projektit.Frymëzimin ...
Lexo më shumë...

Ndikimi i koronavirusit në tregjet e pasurive të paluajtshme

Koronavirusi ka pasur ndikim shumë të madh në pothuajse çdo sektor. Në shumë industri, një impakt shqetësues është ai i lidhur me sektorin e investimeve. Çfarë po shohim është që ky virus padyshim ka patur një ndikim edhe në tregjet e pasurive të paluajtshme. Ne jemi në një situatë ku duhet të ...
Lexo më shumë...

Banesat kolektive, studentja e arkitekturës Brikena Paja tregon hapat e projektimit në një zonë historike

Brikena, si lindi ideja për të zhvilluar një projekt për banesa kolektive në këtë zonë të Tiranës?Ideja lindi si pasoje e një detyre në lëndën Studio IV. Sheshi ku ishte zgjedhur për t’u projektuar ndodhet në lindje të qytetit të Tiranës. Ky shesh ishte mjaft frymëzues, pasi ndodhet në kryqëzimin e ...
Lexo më shumë...

Një Qendër Rinore në “Parkun 1 km”, projekti arkitektonik i studentit Kristjan Veneti

Është student në vitin e tretë në programin e Arkitekturës në Universitetin Metropolitan Tirana, por projekti i Kristjan Venetit ka të gjitha atributet e nevojshme për t’u zbatuar konkretisht në Tiranë, në zonën e ish-fushës së aviacionit. Në këtë intervistë ai flet për projektin e një qendre ...
Lexo më shumë...

Privatësia në kohë krizash

Në jetën e përditshme, kur hyjmë në shtëpi mbyllim dyert dhe dritaret, nuk lejomë që të futen njerëz të panjohur brenda ose nuk japim të dhëna njerëzve që nuk ju besojmë. Por, në botën virtuale u lejojmë rrjeteve sociale të kenë qasje në privatësinë tonë. Nga shtëpitë tona kemi hapur dritaret ...
Lexo më shumë...

Gjeje balancën tënde !

Në përpjekje të vazhdueshme për t’ju qëndruar pranë të gjithë atyre që kanë nevojë për mbështetje dhe udhërrëfim në përballimin e situatës së tanishme të izolimit, Universiteti Metropolitan Tirana ndan me ju këtë “guidë” këshillash dhe recetash psikologjike për të gjetur balancën e shëndetshme deri ...
Lexo më shumë...

Pse blejmë më shumë në raste paniku?

Kur pandemia filloi të përhapej shpejt edhe në Nju Jork, megjithëse nuk ishte dhënë asnjë njoftim së supermarketet do të mbylleshin apo se vendi rrezikohej nga ndonjë krizë ushqimore, njerëzit vrapuan drejt ushqimoreve duke blerë disa herë më shumë mallra se sa do të blinin në kohë normale. Ndër ...
Lexo më shumë...

Koronavirusi do të përshpejtojë transformimin dixhital në sektorin bankar

Në kushtet e izolimit si pasojë e COVID-19, alternativa më e mirë për të kryer transaksione bankare është perdorimi i internet banking apo mobile banking. Bankat në vendin tonë janë gjendur të përgatitura perballë fluksit të madh e në rrije të kërkesave për përdorimin e transaksioneve online si dhe ...
Lexo më shumë...

Cili është programi i studimit më i mirë për ju?

Cilin program studimi të zgjedhim? Me siguri këtë dilemë e kanë të gjithë maturantët, të cilët shumë shpejt do të zgjedhin se ku duhet të profilizohet e ardhmja e tyre profesionale. Dhe dilemat nuk janë të pakta, duke qenë se tregu i punës është shumë dinamik dhe konkurrenca nuk mbetet më vetëm ...
Lexo më shumë...

Komunikimi virtual: Cilat platforma të përdorim dhe si të ruajmë privatësinë

Në përiudhen e pandemisë globale të shkaktuar nga COVID-19, jemi udhëzuar se si të qëndrojmë të sigurt në shtëpi dhe të shmangim takimet. Pothuajse çdo institucion arsimor ka nisur praktikimin e mësimit online nëpërmjet platformave me karaktër video konferencë, por edhe shumë kompani po prej disa ...
Lexo më shumë...

Mësimdhënia online, publikohet libri i ri me ushtrime për studentët e shkencave kompjuterike

Gjatë kësaj periudhe pandemie, të gjithë studentët janë të karantinuar në shtëpi duke ndjekur procesin akademik online. Pikërisht për t’i ardhur në ndihmë atyre që duan të ushtrohen më shumë dhe të kenë mundësi të zgjerojnë njohuritë e tyre, Dr. Elton Domnori, Zëvendës Dekan i Fakultetit të ...
Lexo më shumë...

Klasat virtuale, si të merrni maksimumin nga leksionet online

Të mësuarit online është një mundesi fantastike për të vijuar studimet, edhe në kohë të vështira siç është periudha e pandemisë globale. Studentët e UMT tashmë po ndjekin leksionet përmes platformave edu4schools dhe GoToMeeting. Por shkëputja nga auditorët dhe mësimi online mbetet diçka e re, një ...
Lexo më shumë...

Vlerësues i pasurive të paluajtshme, profesioni më i kërkuar në fushën e "real estate"

Nga Dr. Nikolla Nika/ Vlerësimi i pasurive të paluajtshme është një profesion relativisht i ri në Shqipëri. Bëhet fjalë për rreth dy dekada e gjysmë që ushtrohet si profesion, ndërkohë që në botë numëron mbi dy shekuj aktivitet. Megjithatë, vitet e fundit “shkenca dhe praktika’’ e vlerësimit të ...
Lexo më shumë...

Hapat e jetëgjatësisë së ndërtesës, riparimet dhe mirëmbajtjet e nevojshme

Çdo ndërtesë është unike. Nevoja për mirëmbajtje, riparime dhe rinovime të pasurive ndryshon në varësi të shumë faktorëve, duke përfshirë: cilësinë e ndërtimit, detajet e projektimit, kushtet e ekspozimit dhe standardin e projektitmi, stadardin e kujdesit të dhënë nga pronarët dhe ekipi i tyre i ...
Lexo më shumë...

Arkitekti gjerman Gunnar Hartmann në Universitetin Metropolitan: Urbanizimi, mjedisi dhe shëndeti janë sfidat e projektuesve të rinj

Përgjatë tre ditëve në Universitetin Metropolitan Tirana u organizua një workshop me temë “Nga projektimi urban në teorinë e lojës”, me pjesëmarrjen e lektorëve dhe studentëve Fakultetit të Inxhinierisë dhe Arkitekturës dhe Fakultetit të Ekonomisë. Ky workshop u zhvillua me iniciativën e pedagogëve ...
Lexo më shumë...

Tërmeti dhe “inxhinierët e antitërmetit”

Të gjithë përjetuam tërmetin e datës 21 Shtator kur ndjemë nën këmbët tona veprimin e forcave gjigante tektonike. Ndërtesat lëkundeshin si të ishin mbi valë dhe njeriun e thjeshtë e pushtoi frika dhe i lindi ankthi. Të gjithë, në atë moment kishin shqetësimin: “A do të rezistojë godina ku ...
Lexo më shumë...

Rëndësia e ndërtimit të banesave sipas tipologjive

Gjatë periudhës së pas viteve ‘90 në Shqipëri ka pasur një masë të jashtëzakonshme ndërtimesh kryesisht lidhur me lëvizje të mëdha nga vendet rurale në qytet dhe në zonat e Ultësirës Perëndimore ku janë pozicionuar edhe qytetet e mëdha të vendit.Kjo masë ndërtimesh është lehtësisht e evidentueshme. ...
Lexo më shumë...

“Work and Study”, Universiteti Metropolitan vlerësohet si novator

Kryetari i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë, Nikolin Jaka, vlerësoi kontributin e Universitetit Metropolitan në nxitjen e sipërmarrjes dhe ideve novatore të biznesit në radhët e të rinjve. Por çfarë ofron ky universitet për të rinjtë që duan të bëhen pjesë e botës së biznesit dhe ekonomisë? Flet ...
Lexo më shumë...

Studimet në Marketing Digjital, çelësi i suksesit për të konkurruar

Në një botë gjithmonë e më shumë të digjitalizuar, konkurrentët në një treg të caktuar mund të veprojnë me shpejtësi për të fituar një audiencë të gjerë, si edhe të kenë avantazh konkurrues ndaj të tjerëve. Teksa në të shkuarën strategjia përqendrohej në diferencimin e produktit apo në lidershipin ...
Lexo më shumë...

Profesionet më të kërkuara, është momenti i shkencave kompjuterike

Cilat janë profesionet më të kërkuara dhe si arrijnë universitetet që të përgatisin studentët për të qenë të suksesshëm në tregun e punës? Flet dr. Mustafa Shimshek, Përgjegjës i Departamentit të Inxhinierisë Kompjuterike në Universitetin Metropolitan Tirana.Teknologjia është pjesë e pandashme e ...
Lexo më shumë...

Tërmetet, masat që duhet të merren

Tërmetet janë lëkundje të sipërfaqes së Tokës që vjen si rezultat i një lëshimi të papritur të energjisë në litosferën e Tokës duke krijuar valë sizmike. Tërmetet mund të shkojnë në madhësi nga ato që janë aq të dobëta sa nuk mund të ndjehen, tek ata dhunues sa duhet për të hedhur njerëz përreth ...
Lexo më shumë...

Plusi i Programit Erasmus + në Universitetin Metropolitan Tirana

Të gjithë e kemi të qartë: investimi në dije është investimi për të ardhmen. Për një të ardhme të suksesshme është e nevojshme një universitet që garanton dhe promovon standardet më të larta të mësimdhënies, me staf të një kalibri të lartë, kurrikula të pasura, ambiente dhe laboratorë të fjalës së ...
Lexo më shumë...

Megi Kurti, Studentja Ekselente e Universitetit Metropolitan Tirana: Nga Bursat në Kaliforni, Itali, tani edhe në Bankën Botërore në Washington D.C

Një rrugëtim i suksesshëm akademik është padyshim synimi dhe ëndrra e gjithë studentëve. Ndaj për të bërë realitet këtë aspiratë, studenti duhet të përmbushë dy elementë: të përzgjedhë universitetin e duhur dhe të ketë forcën, dëshirën dhe vullnetin që të zhvillohet për të ndërtuar kompetenca ...
Lexo më shumë...